Hitta rätt städfirma för hemstädningen

Rent kökAtt anlita hjälp med städning av hemmet har blivit vanligare och vanligare. Inte minst sedan RUT-avdragen infördes 2007 har utbudet av städfirmor ökat kraftigt. Särskilt i större städer såsom Stockholm, Göteborg och Malmö kan det vara en djungel att hitta rätt städfirma. Det kräver att du avsätter tid för att hitta rätt städfirma som matchar dina behov. Nedan listas vad du bör tänka på när du väljer städfirma.

Att tänka på vid val av städfirma
Förklara dina önskemål. För det första bör du ställa dig några frågor inför val av städfirmor för hemstäd. När du hör av dig till en städfirma för att du behöver städhjälp bör du vara mer specifik än att bara säga att du vill ha hjälp med städningen. Förklara vilken typ av städning som du önskar, exempelvis vardagsstädning av hemmet eller grovstädning av hela ditt hus. Förklara också om du har några andra specifika önskemål, exempelvis om du vill att tvättning, tömning av sopor eller liknande ska ingå. Boka gärna in ett möte med städfirman i ditt hem där ni går igenom dina behov. De flesta städfirmor är mycket flexibla utifrån dina önskemål så tveka inte att förklara hur du vill ha det.

Fråga om städutrustning och städprodukter. Ta inte för givet att all städutrustning och olika städprodukter ingår i priset för städningen. En del städfirmor vill använda den utrustning som du själv har i hemmet, medan andra tar med sig egen utrustning. Hör med den städfirma som du funderar på att anlita hur deras rutiner ser ut. Om du har önskemål om att det ska användas ekologiska och/eller miljövänliga städprodukter så glöm inte att meddela städfirman detta.

Se upp för oseriösa aktörer. De allra flesta städfirmor är seriösa och professionella. Men som i alla branscher så kan man råka ut för en oseriös aktör. Se därför till att undersöka den städfirma som du funderar att anlita. Kolla upp att firman har F-skatt och att det är en företagsform (aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma). Annars riskerar du att inte kunna utnyttja ditt RUT-avdrag för tjänsten. Om städfirman har en hemsida, leta upp recensioner och läs i kommentarsfälten vad andra kunder skriver.

Kolla försäkringar och hantering av nycklar och koder. Glöm inte att kolla upp att städfirman har rätt försäkringar och vad dessa täcker. Tyvärr så finns det aktörer som slarvar med den biten. Se därför till att fråga efter det och se till att det finns med i avtalet. Annars riskerar du att stå där utan ersättning om det uppstår skador i samband med städningen. För att du ska kunna känna dig trygg att lämna ditt hem i städfirmans händer bör du också fråga hur de hanterar eventuella nycklar och koder som de får ta del av.